Tillbaka framför datorn

Då var jag hemma igen efter en härlig vecka i Turkiet. Som ni har märkt tog jag semester från bloggandet också, och det har varit skönt att inte lägga tid framför datorn utan att i stället bara ägna mig åt “att vara”. En vecka går fort, men jag har kommit ner i varv och känner nu fullt med energi. Inte för att jag var speciellt sliten innan jag åkte, men det är alltid skönt att kunna bryta rutiner ett tag. På en vecka har jag inte lagat mat, tvättat, handlat, plockat, kört sönerna till skolan, fixat och planerat. Nej, en hel vecka har jag bara strosat runt i värmen, blivit serverad god mat och dryck, och knappt tittat på klockan. Det är bra för själen att bryta upp från vardagen och uppleva något annat. Jag är tacksam för att jag har möjligheten till det!

I morse fick jag mitt veckobrev på mailen från Olof Röhlander som jag prenumererar på. Ofta gillar jag hans ord och i dag gillade jag hans tankar extra mycket. Här får ni ta del av hans text:

“TANKAR OM TANKEN

Låt säga att någon skulle fråga dig idag hur du mår, vad skulle du svara då?

Om du svarar ‘Bra’ eller ‘Fantastiskt’, då undrar jag: varför då?
Om du svarar ‘Inte så bra’, då frågar jag: varför inte?

Det intressanta med ditt svar på frågan är huruvida du lägger orsaken till ditt mående inom dig själv eller på yttre faktorer. Det känns ganska givet att mående beror på både och, men var lägger du tonvikten? En person som finner sitt välmående inifrån och ut svarar ofta något i stil med:

“Jag mår bra eftersom jag ständigt påminner mig själv om allt jag har att vara tacksam över.”

“Jag mår bra tack vare att jag lägger merparten av mitt fokus på det jag själv kan påverka.”

“Jag mår bra på grund av att jag tänker lyckliga tankar och mer på det som faktiskt fungerar.”

Med det sagt är det inget som säger att man inte “får” må dåligt, eller att man ska behöva ljuga för sig själv, eller att yttre sammanhang är oviktiga. Jag bara ber dig att fundera ur vilken källa du tror att välmående huvudsakligen springer. Vad styr egentligen en människas mående? Tanke ger känsla.

Det optimala är när allt fungerar, såväl yttre- som inre byggstenar. Samtidigt vet vi allihopa att om du inte mår bra inombords spelar perfekta förutsättningar ingen roll. Tvärtom, när du mår fint kan du hantera när allt inte går optimalt. Dina tankar är inte allt, men du bör nog inte underskatta dem heller.

Min slutsats här blir att det inte är särskilt egoistiskt att försöka må bra idag. Det slutar inte där, men det är en bra start. Vad får dig att må bra? Vilka tankar bidrar och vilka omständigheter hjälper till?”

This entry was posted in Dagens Tänkvärda, Lite av varje.... Bookmark the permalink.